Saturday, April 14, 2012

tak tahu mana satu :)

Islam ni best sangat, sebab kita kan buat sesuatu just because of Allah. :)

apabila kita buat sesuatu hanya kerana Allah,
bila orang kritik pun, kita senyum.
bila orang umpama tak nampak apa yang kita buat pun, kita senyum.
senyum,
senyum,
dan terus tersenyum.

bila kita buat sesuatu untuk cari redha Allah,
kita kan cari redha Dia pada sekecik-kecik perkara hingga yang sebesar-besar perkara.

tiada beza.
memasak dan handle usrah.
redha Allah ada pada kedua-duanya.
sebab Allah tak tengok besar mana apa yang kita buat, tapi kita buat sebab apa?

teringat kisah hasan Al-Banna.
ada satu hari ni beliau akan kasi talk dalam satu event ni. tapi beliau join gang yang susun kerusi. ada la orang yang bertanya, kenapa beliau susun kerusi? [speaker kottt] then, dia cakap [mafhumnyalaaa...] "sebab aku tak tahu amalanku yang mana yang Allah terima." :)

maka,
pointnya di sini,
sekecik mana pun kerja yang kita buat, buat la sungguh-sungguh, sebab Allah tengah tengok! ^^
i.t.u.l.a I.H.S.A.N.
"walaupun kita tak melihat Allah, tapi Allah melihat kita."


2 comments:

Athee said...

suka wee~ ^_^

aunihannan said...

athee !!! :D tarbiyyah Allah untuk akak :)