Friday, September 17, 2010

masukla...;)

tatkala raya season di 'celebrate' oleh semua lapisan umat Islam, amalan=ibadah ziarah menziarahi turut mendapat sambutan.
of, coz la...apa x nya...tyme raya la nak jumpe tok, nenek, sepupu, sepapat yang jarang-jarang dapat bertemu muka.
tyme raya la semua rumah memang terbuka untuk menerima sesiapa je even x knal pun...tp, dsbbkan raya, diterima dengan hati dan tangan terbuka...
...
maka, saya, tidak terkecuali.
tiap-tiap tahun, memang raya 1 dan 2, bila malam baru sampai rumah...
dek kerana ayah saya memang rajin ziarah sedare mare yang jauh mahupun dekat, memang kitorang m'jadi penyukat jalan...
...
tetapi!
penat...sape kate x penat?
rumah sedare mare jauh-jauh....
kalau yg 1 ni kat kampung sana, sorang lagi kat kampung sini...
lagi-lagi bile dah masuk area matahari dah memang dok atas kepala, dengan penat dan malasnya memang x dinafikan...
pulak tu, p rumah orang mesti ada makanan...biskut la...kek la...ketupat la...
sedap n seronok tu betul la...
tapi, kalau dah sampai tahap perut penuh tahap xleh masuk lagi, memang nak pengsan n x larat nak jalan...
terseksa? x la sangat...
tapi, mana la seronoknya kalau dah macam tu...
...
maka, apa yg bestnye ziarah rumah sedare-mare ni????
...
best~
iaitu, apabila:
kita berziarah kerana Allah
...
???
...
apa impaknya?
...
kalau penat pun, terasa boleh digagahkan lagi diri untuk berjalan dan tersenyum pada tuan rumah
kalau x selera nak makan hidangan (sbb kat setiap rumah, ada mknn tu...) pun, akan terase berselera gak nak mkm sbb nak happy kan tuan rumah
...
sbb Allah kan Maha tahu apa yg kita buat n fikirkan walaupun apa yg tersembunyi jauh di dasar hati...
...
kalau kt ziarah rumah mereka n niat to be the best tetamu yang m'bahagiakan tuan rumah, insyaAllah, kat akhirat nanti Allah akan bahagiakan pulak kita...
pada hari (akhirat) yang tiada penolong selainNya, alangkah seronoknya kalau tyme raya2 ni ade preparation kita untuk hari tu nanti...
...
dan yg utmost best nyer, kan ke bila berziarah akan mencantumkan balik silaturrahim yang semakin berjauhan...Allah sangat suka orang yg bersilaturrahim, so, tu yg kne buat....
...
teringat pulak, ada hadis ni:
Dalam sebuah Hadits Qudsy yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari sahabat Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda,
“Allah, bila mencinta seorang hamba, Dia akan memanggil malaikat Jibril AS lalu berfirman; Aku mencintai si Fulan, maka cintailah dia! Malaikat Jibril pun mencintainya dan menyeru dari batang arasy ke langit dunia, katanya, Allah mencinta si Fulan, kalian semua cintailah dia. Maka penghuni langit pun mencintainya.” Rasulullah melanjutkan, “Kemudian diletakkan penerimaan baginya di dunia.”
....
maka.
boleh je nak cuba mendapatkan cinta Dia dengan amaln ziarah ni, not only on the praying mat... .ISLAM tu kan a way of life.
(^_^)
...
"kita ni kne study balik bab ziarah. baru la semua org bersemangat nak hidupkan amalan ni"
(oleh ayah saya)

4 comments:

atiqahazmi said...

salam auni :)
seronok nmpak, raye sakan..heheee :)

ye, seronoknye klu kita buat semua benda kerana Allah. Ziarah-menziarahi kerana Allah, makan kuih kerana Allah, even tuangkan air utk tetamu kerana Allah! Tapi sedihnya, sekarang lebih ramai yg jadikan semua benda tu sbg adat je. Rugilah.

Anyway, nak rasa kuih yg auni buat, boleh x? Heeee (sambil senyum nmpk gigi)

aunihannan. said...

waalaikumussalam atiqah azmi...;)
lame rasenyer x dgr suare...hehe
bleh je, nnti auni bwk biskut yg auni ade mnyumbangkan tenage dlm pmbuatnnya ek, insyaAllah...;)

Fatimah A'thirah said...

Salam, Auni si kecik itukah ini??
Booooo

Anonymous said...

assalamualaikum...
sye pon ade gak penah terbce... hrmmm xslah kot nak share skit......
orangyang selalu ziarah menziarahi adelah diantara golongan orang yang masuk ke syurge...Wallahua`lam sekian