Thursday, December 23, 2010

think. out of the box.

Syurga. Jannah. Heaven. All these terms are refering to one=a place where Allah will put His good servant in.

Syurga=tempat yg best. Betol.

Syurga=semua perkara yang kita nak kat dunia ni ade kat situ. Sampaikan kalau hanya setakat terlintas kat fikiran pun, dah tersedia kat depan mata. Hebat kan?!

Syurga=dapat bertemu dgn Rasulullah dan para sahabat yang kita bace kisah dorang dalam buku sirah. Face to face.

Syurga= tempat yang dapat kita bertemu dengan Dia. This is the ultimate nikmat.

All in all, sebenarnya.

Syurga= tanda SAYANG Allah terhadap kita. Kita yang memakai name tag hamba Allah sejak kita lahir.

...

Yes, we admit that kat dalam syurga ada banyak sangat nikmat. Makanan pelbagai rasa. Western. Eastern. Kampung. Sambal belacan. Budu. (semua ada) Minuman. Served not in large size glass yang berharage RM2 cam kat restaurant, tapi in form of sungai. ( Ya Allah, camne tu?) segala jenis perkare ade. Katil. Tilam. Kerusi. Pakaian. Bertatahkan berlian lagi. Kalau kat dunia, berlian yang kita ada (itupun, kalau ade.hehe) hanyalah sebijik. Tu pun kat sebentuk cincin jek, tapi, kat syurga, tak terkira. Bukan sebijik. Berbijik3. Ada bidadari. Bidadara? Wallahua’lam. Bidadari yang bermata cantik. Ha! Sape yang x nak masok syurga?

...

Soksek...soksek...

Eh, ape yang x puas hati ni?

Ooooo...x puas hati sebab orang laki dapat bidadari. Orang perempuan x dapat?

Em. Sebenarnya, boleh tak kalau saya nak kata yang saya tak kisah pun. InsyaAllah;)

Sebab?

Kat syurga kan dah dapat jumpa Allah. There is no other thing yang saya nak lagi selain daripada pertemuan dengan Dia.

Agree?

...

Do you know?

Sebenarnya, Allah nak sangat jumpa dengan kita. Betol. Right.

Dan.

Syurga tu hanyalah umpan.

What????

Umpan.

Ye. Umpan pada masa yang sama ganjaran untuk kita.

Sebab tu lah dalam love letter Dia, Allah cerita pasal keindahan syurga secara detail. Itu. Ini. Sampai kita rasa teringin sangat nak masuk syurga. Kita pun cuba menjadi baik pada pandangan Dia.

Dengan rahmat Allah, Allah pun masokkan kita dalam syurga. Kita enjoy all the things kat dalam syurga including the ultimate nikmat which is pertemuan dengan Dia.

Ha! Tu la pe yg saya maksudkan.

.:Allah nak jumpa kita lebih daripada apa yang kita sangkakan:.

Allah nak jumpa kita= Allah menarik kita untuk bertemu denganNya adalah dengan meuar-uarkan pasal keindahan syurga, so that kita pun berusaha menjadi hamba yang baik pada pandangan Dia. dan dengan rahmatNya, kita pun dimasukkan ke dalam syurga.

(it is an equation...agree?)

Got it?

...

Ape?

X sabar2 nak masok syurga?

Sebab tak sabar-sabar nak masuk syurgalah, kita kena bersabar untuk menjadi hamba yang baik pada pandangan Dia.

(^_^)

...

-Advice before reading: Read between the lines-

Ala...rindunye kat M

Ha! Nak ajak dia datang rumah la.

Tut...tut...”M, jom datang rumah aku. Aku masakkan kau kari ikan tenggiri. Aku buat dadih yang kau suka tu. Datang taw. Ada banyak lagi suprise untuk kau ni.”

M berkata:”eh, kau ni saje je nak umpan aku. Betol ke ni. Aku dah terliur ni!”

“eh. Mestila betol. X tipu. Kau kan kawan baik aku....datang taw!”

M balas:”of course!”

...

(^_^)

60. kecuali orang yang bertaubat, beriman dan beramal saleh, maka mereka itu akan masuk syurga dan tidak dianiaya (dirugikan) sedikitpun,

61. yaitu syurga 'Adn yang telah dijanjikan oleh Tuhan Yang Maha Pemurah kepada hamba-hamba-Nya, sekalipun (syurga itu) tidak nampak. Sesungguhnya janji Allah itu pasti akan ditepati.

62. Mereka tidak mendengar perkataan yang tak berguna di dalam syurga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka rezkinya di syurga itu tiap-tiap pagi dan petang.

63. Itulah syurga yang akan Kami wariskan kepada hamba-hamba Kami yang selalu bertakwa.

(surah Maryam)



4 comments:

khadijah said...

auni! like post nih! =)

aunihannan. said...

hehe. inspiration from Him. alhamdulillah:)

Nina Mazlan said...

nice post auni ^^ bdk banting kan?hehs.btw,cam penah dga pmpn pon dapat gak bidadara,nama ape eh,wildan kot?xsure =.= tp pmpn boleh jadik penghulu bidadari.wanita solehah.ngeee~~~ :))

n,keep up the writing hah :D

Anonymous said...

Macam ada ayat yg sudah dipadam??baru nk tegor..huhu..
BTW,post yg hebat.. ^_^ v

emm..ada satu pertanyaan:apakah pendapat saudari tentang kerikandian Rabiatul Adawiyah ?